Moms
Anmälan bör lämnas 14 dagar innan du påbörjar en momspliktig verksamhet.
Du måste vara momsregistrerad om din momspliktiga försäljning överstiger 30 000 kronor exklusive moms per år.
Är din momspliktiga försäljning högst 30 000 kronor exklusive moms och den försäljning som du gör anses omsatt inom landet och omfattas av befrielsen behöver du inte registrera dig. För att du ska kunna bli befriad från moms får din momspliktiga försäljning inte heller ha varit mer än 30 000 kronor någon gång under de två närmast föregående åren. Är du befriad från moms kan du ändå behöva registrera dig för moms, till exempel då du som köpare är skyldig att redovisa och betala momsen för inköpet.
Du hämtar uppgifterna som ska lämnas i momsdeklarationen från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om: • din försäljning • utgående moms (moms på det du har sålt) • ingående moms (moms på det du har köpt in.
Mellanskillnaden mellan utgående moms och ingående moms avgör om du ska betala eller få tillbaka momspengar.
När du gör din ansökan/anmälan om företagsregistrering hos Skatteverket i samband med att du startar ditt företag anger du hur ofta du vill redovisa momsen.
Små företag som har lägre momspliktig omsättning än 1 miljon kronor per år kan välja att redovisa momsen en gång om året, kvartalsvis eller månadsvis.
Mindre företag som har momspliktig omsättning mellan 1 miljon och 40 miljoner per år kan välja att redovisa momsen en gång per kvartal eller en gång per månad.
Större företag med momspliktig omsättning på över 40 miljoner kronor ska redovisa momsen en gång per månad.
På det registerutdrag som Skatteverket skickar ut när du registrerar dig för moms står det hur ofta du ska redovisa din moms.
Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms. Momsen är varken en intäkt eller kostnad i din verksamhet, utan en skatt som du tar ut av kunden och för vidare till staten.
När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms. När du redovisar och betalar moms till Skatteverket är det skillnaden mellan utgående moms och ingående moms som du ska betala.
Ja, har du för avsikt att driva ett företag som säljer varor eller tjänster som är momspliktiga ska du registrera dig. Avsikten att bedriva en momspliktig verksamhet ska kunna styrkas med så kallade objektiva omständigheter. Här är några exempel på såna: • Att den som bedriver verksamheten säljer varor eller tjänster. • Att det har köpts in tillgångar som bara kan användas i en ekonomisk verksamhet. • Att det finns lokaler som är särskilt anpassade för en ekonomisk verksamhet. • Att verksamheten aktivt marknadsförs på ett ändamålsenligt sätt.
Du ska också registrera dig för moms om du • säljer varor eller tjänster som är momsfria men har rätt att få tillbaka moms för varorna du köper; det gäller till exempel om du säljer fartyg för yrkesmässig trafik, receptbelagda läkemedel, flygbensin, flygfotogen, eller vissa bank- och finansieringstjänster • kommer att köpa varor eller tjänster som du ska betala moms för vid så kallad omvänd skattskyldighet • omsätter varor till eller tjänster i ett annat EU-land vilka köparen i det landet är skattskyldig för • bara ska betala moms när du köper varor från annat EU-land • bara ska betala moms när du köper tjänster från utlandet • om du ska jämka ingående moms.