VECKANS KRÖNIKA

Resiliens – förmågan att studsa tillbaka med ett leende

Förmågan att komma tillbaka starkare efter ett nederlag, ett ord på modet och ett eftertraktat tillstånd.

Då det är ett modeord får jag just nu en massa erbjudanden om hur jag kan utveckla min resiliens. Metoder och tekniker som gör att jag från och med nu tar alla motgångar med en klackspark, växer av mina motgångar och att varje förlust gör mig starkare och starkare. Allt jag behöver göra är att programmera om mig själv eller ta kontroll över mitt liv och mina tankar när det känns tungt.

Låt oss först titta på vad resiliens egentligen betyder. Enligt SAOL så betyder resiliens 1. förmåga att återhämta sig eller motstå olika störningar, 2. eftergivlighet, elasticitet eller så har vi min personliga definition 3. förmågan att studsa tillbaka med ett leende.

Är resiliens något som vi kan kämpa oss till och träna upp, eller är det något som bara är tillgängligt för ett lyckligt fåtal och vi andra får klara oss utan eller är det något som vi alla har naturligt och som vi föddes med? Något som vi alla redan har?

Jag har blivit lärd, och många med mig, att när vi har eller råkar ut för ”bra” händelser bygger vi bra motståndskraft och när vi råkar ut för ”dåliga” händelser så tär vi på vår motståndskraft. Så det gäller alltså att samla på sig motståndskraft som på ett konto genom att samla på bra händelser. Alltså ett utifrån och in-perspektiv.

Så om jag lyckas med det jag gör, om andra tycker om mig, om jag blir bekräftad och människor tycker att jag är bra så borde jag ha fyllt på med min resiliens för en lång tid framöver, eller hur!

Det som inte stämmer

Men jag har noterat att det inte stämmer med min egen motståndskraft, min egen förmåga att studsa tillbaka med ett leende. Ibland kommer jag tillbaka snabbt fastän ”motstånds-kontot” är helt tomt och det borde vara fortsatt tungt och ibland är det tungt fastän mitt ”konto” är fulladdat med bra händelser. Dessutom borde ju i så fall människor med stabil uppväxt i trygga områden alltid lyckas att studsa tillbaka oavsett vad som händer dem i livet medan det för andra med en tuff uppväxt från otrygga miljöer borde vara kört för all framtid, men så är det ju inte heller.

Tänk om utgår ifrån fel perspektiv, att det inte alls handlar om att samla på bra händelser eller att programmera om både kropp och knopp. Tänk om vår resiliens, motståndskraft eller studsa-tillbaka-med-ett-leende-förmåga inte beror på omständigheter utan på ett klart sinne. Tänk om vi alla är födda med ett klart sinne och en kraftfull resiliens men att det just nu skyms av alla lager med tankar som vi har samlat på oss under åren.

Många försöker då att ”programmera om” sina tankar eller kontrollera dem. Men jag tror inte att vi kan kontrollera våra tankar, vi kan bara förstå vad en tanke är … och i det ögonblicket släpper tanken kontrollen över oss.

Titta på ett litet barn som lär sig att gå, de behöver inte någon metod, teknik eller speciell omständighet för att de ska resa sig mot väggen och försöka igen. De bara gör det, och låter inte sina tankar komma i vägen. 

Strunta i positivt tänkande

Notera att det inte handlar om att vi ska tänka positivt, utan att allt bara är tankar, alltså tankar och inte verklighet. Så vi kanske inte ska ta våra tankar på så stort allvar. Att det bara är tankar som kommer och går.

Som till exempel:
- Alla tankar om att vi inte duger:
- att vi inte är smarta nog
- att vi inte duktiga nog
- att vi inte är snygga nog
- att vi inte …..fyll i det som saknas ...
är bara tankar - det är inte på riktigt. 

När vi kan uppleva nuet, att vi släpper tankarna för en stund, eller inte tror på dem - så kan vi upptäcka att resiliensen finns där - för det har aldrig försvunnit. Det har funnits hela tiden som vår grundinställning - det är bara vi som tillfälligt har glömt bort det.

Det mest logiska är att tro att det sitter i yttre omständigheter - men det behöver inte vara så. Till exempel så får vissa människor bra resiliens av mycket motstånd och andra får dåligt resiliens av lite motstånd - för då tänker de att ”så här bra kan det ju inte vara hela tiden och snart vänder det…”  Allt detta har egentligen inget med yttre omständigheter eller händelser att göra.

Så, tänk om resiliens, motståndskraften eller studsa-tillbaka-med-ett-leende-förmåga, verkligen kommer inifrån och inte utifrån - vad innebär det för dig? Och om din grundinställning är ett klart sinne och kraftfull resiliens, som du alltid har tillgång till. Vad skulle det innebära? Och om du redan nu kan ha en god resiliens, oberoende på vad du tänker i ögonblicket? Vad skulle det innebära om du helt enkelt kan låta bli att ta alla tankar som säger att du är dålig eller inte duger på allvar? Att du kan släppa dem, låta dem vara, acceptera dem - vad som helst förutom att ge dem din energi. 

OK med ”dåliga tankar”

Det är OK att ha tankar som säger att du inte är bra nog, för det tror jag att alla människor har från tid till tid - det är bara det att du inte behöver tro att de är sanna eller verkliga. De kan få finnas där som ett bakgrundsbrus och kommer snart att ersättas av nya tankar - nya tankar som ger dig en annan upplevelse.

Jag tror att din resiliens beror på vilka tankar det är som du tar på allvar - som du tror är verkliga eller riktiga. Jag kan personligen vara riktigt nere, tycka att allt går mig emot och så plötsligt så får jag en idé - och på en sekund förändras allting. Jag upplever att jag får energi, känner glädje i hela kroppen, hoppet spirar OCH jag är plötsligt på topp - jag är beredd att kontakta varenda en i hela världen för att dela med mig av min idé.

Tänk om detta även gäller dig? Att du redan har all resiliens som du behöver, för du föddes med den. Att nyckeln ligger insikten att du är bra nog och har allt du behöver. Så att du inte behöver, kämpa, slita och slåss utan bara förstå att det hindrar dig är dina egna tankar. Tankar som bara är tankar och inte verkliga. Då är det bara att resa dig upp mot väggen och med ett leende försöka igen.

Ola Wallström är en föreläsare och förändringsdirigent som verkat 20 år inom ett otal branscher och idag driver företaget Perspektivo AB. Han är specialist på transformativt ledarskap, stresshantering och hållbar utveckling där han hjälper organisationer och individer att maximera värde för kunder, medarbetare, ägare och jorden som vi bor på. Nya perspektiv på gamla sanningar kan vara den allra största skillnaden. Och då känns allting lätt…


Olawallstrom.com
ola@olawallstrom.com
0733 884 222


NYTT PÅ DOKUMERA

Nya mallar på DokuMera

Vi upprättar ständigt nya mallar inom olika områden för att göra ditt arbete både enklare och effektivare. Just nu har vi nya mallar i form av samtalsunderlag. Klicka här för att se vilka mallar vi har om samtalsunderlag.  

LÄS MER >

VECKANS NYHET

Resiliens – en viktig del av ditt ledarskap

Känner du till begreppet resiliens? Med resiliens menas förmågan att stå emot förändringar och påfrestningar. Det handlar också om förmågan att utvecklas, förnya sig och anpassa sig. Detta är viktigt för alla företag. Det är bland annat med hjälp av resiliens som vissa företag klarar att bedriva sin verksamhet, trots motgångar och konkurrens.

LÄS MER >
RELATERADE KATEGORIER
Resiliens