Vanliga frågor och svar

Abonnemang och licens

Nej. Som abonnent av DokuMeras mallpaket binder kunden upp sig för ett år i taget. En månad före abonnemangets utgång kontaktar DokuMeras kundservice kunden och då kan alla förlängningar och eventuella förändringar samt kompletteringar göras.
Absolut! Du kan använda mallen i 12 månader efter köpet d.v.s. under dygnets alla timmar i hela 365 dagar.
Både Ja och Nej. Vid styckvis köp får bara den person som köpt mallen nyttja den. Vid paketabonnemang däremot får (i de flesta fall) alla medarbetare och även styrelsemedlemmar använda sig av mallarna.

Funktion och användning

DokuMeras Word-mallar är utformade med svarta och röda textavsnitt samt med texter i gråa fält. Den text som du primärt behöver ta ställning till – och eventuellt anpassa – är markerad, antingen med [ ] eller lagd i rött och/eller gråa fält. Den röda texten ändras till svart genom att markeras och därefter väljs knappen ”Typsnittsfärg” (”Font” på Eng.) från ”Verktygsfältet” (”Formatting” på Eng.). Färgen kan också ändras genom menyval ”Format” (Eng. ”Font/Font color”). Dock går det inte att ändra inställningar för text i gråa fält då dessa fält är låsta för att säkerställa texternas riktighet samt för att bibehålla en stram/korrekt formgivning. DokuMeras Excel-mallar består till största del av två typer av celler: ljusgula med röd text samt vita med svart eller mörkblå text. De ljusgula cellerna med röd text kan öppnas och anpassas, medan de vita rutorna med svart eller mörkblå text är kvalitetssäkrade och låsta. (Detta för att beräkningar, tabeller, rubriker etc. av misstag inte ska bli felaktiga eller gå förlorade.)
Mallarna är skyddade för att texter, rubriker, formler, beräkningar, layout/formgivning, utskriftsformat etc. inte ska bli felaktiga eller gå förlorade. Skyddet är en viktig del i den kvalitetssäkring som garanterar mallarnas riktighet. Om du ändå skulle vilja ha en oskyddad version, klicka på symbolen med det öppna hänglåset istället för på Word-/Excelsymbolen när du laddar ner mallen.
Vid varje årsskifte uppdateras våra årsbaserade mallar. För att du ska kunna använda mallarna fullt ut är det därför viktigt att du laddar ner en aktuell version efter årsskiftet, förutsatt att ditt abonnemang eller din licens inte löpt ut. (Exempel: om du köper en mall i december 2011 laddas den nya versionen ner januari 2012.)
Våra årsbundna mallar uppdateras vid varje årsskifte. Men eftersom omvärlden med sina lagar, regler och förordningar ständigt utvecklas och förändras uppdateras även övriga mallar kontinuerligt och i nära samarbete med sakkunniga experter.
DokuMeras mallar är framtagna av människor med lång erfarenhet av praktiskt företagande i samarbete med ledande experter inom varje ämnesområde. Mallarna kontrolleras och uppdateras sedan kontinuerligt t.ex. när lagar och förordningar ändras.

Inloggning och lösenord

Klicka på knappen ”Logga in" som återfinns högst upp på sidan . Ange din e-postadress så skickas ett meddelande till adressen med en länk till ett formulär där du kan registrera ett nytt lösenord för ditt användarnamn.
Kontakta vår kundservice på 08-450 44 80 så hjälper vi dig.

Köp och betalning

Nej, DokuMeras dokumentmalltjänster riktar sig bara till företag. Den kostnadsfria ordlistan kan dock med fördel läsas även av privatpersoner.
När köpet är genomförts skickas en faktura till dig via posten. Ange fakturanumret som referens när du betalar fakturan.
Med DokuMeras Nöjd-Kund-Garanti kan du alltid häva ditt köp inom 24 timmar. Kontakta oss så makuleras ditt felaktiga köp.
Du kan förhandsgranska samtliga dokument. Sök upp den Dokumeramall som du är intresserad av. Klicka sedan på bilden till höger om dokumentmallsbeskrivningen så får du upp en större förhandsgranskningsversion av mallen (visar förstasidan i dokumentet). DokuMera tillämpar alltid nöjd-kund-garanti som innebär att om du av någon anledning inte är nöjd med en Dokumeramall och du inte har användning av den så kontaktar du DokuMera inom 24 timmar efter ditt köp och vi krediterar köpet.

Nedladdning och utskrift

Du väljer själv om du vill köpa våra mallar styckvis eller om du vill abonnera på vår pakettjänst Företagspaketet. Köpa mallar styckvis Väljer du att köpa mallarna styckvis börjar du med att registrera dig som kund hos DokuMera. Dina inloggningsuppgifter skickas till dig via e-post. Under ”Styckvisa mallar” laddar du sedan ner de mallar du önskar köpa. Nästa gång du vill köpa en mall behöver du bara logga in på ditt användarkonto och ladda ner önskad mall. Fakturan kommer med posten. Paketabonnemang Vill du istället har tillgång till vår tjänst Företagspaketet (innehåller ca 1500 mallar för företagandets alla behov) beställer du det antingen via vår site eller kontaktar vår kundservice. När du köper ett abonnemang sänder vi dina inloggningsuppgifter via e-post. Uppgifterna använder du sedan för att logga in på ditt användarkonto – med fri tillgång till alla mallar som ingår i det paket du köpt.
Klicka på den orangea Logga in-knappen högst upp i högra hörnet på DokuMeras hemsida och logga in (dina inloggningsuppgifter skickades till dig via e-post i och med att du registrerade ett konto hos oss). Under ”Mina Dokumeramallar” listas de mallar du köpt.
Beroende på vilka mallar du köpt krävs programmen Microsoft Word och/eller Microsoft Excel. Mallarna är primärt framtagna för PC-miljö. Mac-användare kan ibland ha svårigheter att ladda ner mallar direkt från Internet. Vid problem är du alltid välkommen att kontakta DokuMeras kundservice som sänder dig mallen direkt via e-post.
DokuMeras mallar är framtagna och kvalitetssäkrade för PC, men fungerar oftast även utmärkt för Mac. Microsofts senaste Officeversioner för PC och Mac är inte helt kompatibla. Det är därför viktigt att du, som använder Office för Mac 2008 eller 2011, sparar den nedladdade filen i rätt format innan du börjar arbeta med den. För Excel väljer du Spara som .xlsx och för Word väljer du Spara som .docx. Vi rekommenderar även dig som använder Mac att välja det öppna hänglåset när du laddar ner en mall. Vid eventuella problem är du välkommen att kontakta oss genom menyvalet "Kontakta oss".
Öppna den aktuella mallen och ställ tillfälligt om din färgskrivare till svart/vitt.

Tekniska förutsättningar

DokuMeras tjänst är optimerad för Microsoft Word 2010 eller senare versioner, Microsoft Excel 97 eller senare versioner samt Adobe Reader.
DokuMeras mallar är framtagna och kvalitetssäkrade för PC, men fungerar oftast även utmärkt för Mac. Microsofts senaste Officeversioner för PC och Mac är inte helt kompatibla. Det är därför viktigt att du, som använder Office för Mac 2008 eller 2011, sparar den nedladdade filen i rätt format innan du börjar arbeta med den. För Excel väljer du Spara som .xlsx och för Word väljer du Spara som .docx. Vi rekommenderar även dig som använder Mac att välja det öppna hänglåset när du laddar ner en mall. Vid eventuella problem är du välkommen att kontakta oss genom menyvalet "Kontakta oss".

Övrigt

Många av DokuMeras mallar har tillkommit just genom uppslag från våra kunder. Du är därför mer än välkommen att inkomma med ditt förslag till oss. Använd gärna formuläret "Idé om en ny DokuMera-mall” som du hittar under ”Kontakta oss”.
DokuMera erbjuder en Nöjd-Kund-Garanti som innebär att du kan returnera den eller de mallar du köpt inom 24 timmar efter genomfört köp. Kontakta oss för att få köpet upphävt efter att du förbundit dig att radera mallen från din hårddisk. Nöjd-kund-garanti avser köp av enstaka mallar. Vid köp av Företagspaketet önskar vi ge dig en sådan fullständig genomgång av innehållet i våra demonstrationssamtal via telefon att du inte behöver känna att du köper "grisen i säcken".